Pajtakert programiroda

hollókő

Hollókő                      térkép

Élő műemlékfalu Magyarország Északi részén, Budapesttől alig 100 km-re.          
Festői tájba illeszkedve őrzi a XXI. század rohanó forgatagában eltűnő apró falvak meghitt, emberközpontú világát. A néprajzi és építészeti vonatkozásokban egyedülálló értékeket megőrzött Ófalu a hozzá tartozó 141 hektáros Tájvédelmi körzettel 1987 óta a Kulturális- és Természeti Világörökségek sorába tartozik. A Cserhát-hegység szelíd völgyeinek egyikében meghúzódó, a népmesék világát idéző kis falu, népi építészetünk csodálatos gyöngyszeme, a táj és az épített környezet harmóniájának szép példája.
Az Ófalu középkori településszerkezete az ősi hadas (nagycsaládos) építkezések nyomait őrzi. A fehérre meszelt, tornácos, oromkontyos házak az 1909-es tűzvész után nyerték el mai, végleges formájukat. Lakói palócok, akik ősi hagyományaik, népdalaik és ízes beszédük mellett mai napig őrzik színes, gazdagon díszített viseletüket. Hollókő templomát és a falut először egy 1342-ből származó oklevél említi. A középkori templom a törökdúlások idején elpusztult, majd 1889-ben épült a napjainkban is megcsodálható, mára a falu jelképévé vált fatornyos római katolikus templom.

A falu fölött magasodó, középkori vár hosszú időn keresztül meghatározta az itt élők sorsát. A Kacsics család építtette a XIII. század közepén az ötszögletű öregtornyot, melyet a későbbiek során fokozatosan bővítettek, átalakítottak. A Kacsics család nevét mára a legenda őrzi, mely szerint egy András nevű földesúr elrabolta a szomszéd birtokos lányát és a vár egyik szobájába zárta. A lány boszorkány dajkája segítségül hívta az ördögfiakat, akik hollókká változva elhordták a követ az épülő várról. Ezért lett Hollókő a vár neve. Ma a szépen felújított várból a Cserhát csodálatos panorámája tárul a látogatók elé. További információ a látványosságokról és túralehetőségekről: Cserhát Natúrpark és Zöldút.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szécsény                   térkép

Legfontosabb látnivalói: érdemes ellátogatni a Forgách-kastélyban működő Kubinyi Ferenc múzeumba. Itt  megtekinthető az őskori és bronzkori kiállítás, bekukucskálhatunk a középkori nógrádi várakat ábrázoló makettek belsejébe, bekukkanthatunk a XVIII. század végi kastélybelső női lakosztályaiba. Látogassunk el a Római katolikus templomban a Rákóczi-szobába. Menjünk el a Nosztalgia múzeumba, fedezzük fel a régi idők hangulatát! Sétáljunk el a pestisjárvány emlékére épült tűztorony előtt  – bent tűzoltókiállítást nézhetünk meg. Sétáljunk egy nagyot a várkertben, és fedezzük fel a város sétálóutcáit, Szécsény várának maradványait, nézzük meg a Bástyamúzeum kiállítását!  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ipolytarnóc              térkép

A világhírű természetvédelmi terület a régmúlt emlékeit őrzi, egy vulkánkitörés során betemetett miocén kori, ősi kincseket. Fogalmazhatnánk úgy is, jelen idők divatját követve: a katasztrófaturizmus célpontja. Az Ősvilági Pompeji  Budapesttől csupán 150 km-re, Magyarország szlovákiai határának közelében található.  A miocén parkban cápafogakkal hintett tengerparti föveny, szubtrópusi erdő hatalmas, megkövesedett fái, egzotikus növénylenyomatok, ősvilági szörnyek lábnyomai, a vulkáni tufa áradatában összesült maradványok, s mindezek eredeti helyzetükben, egy geológiai tanösvény mentén ismerhetők meg. Az 1836-ban elkezdődött tudományos kutatások eredményeit felfűző geológiai tanösvény 28 éve áll a látogatók rendelkezésére. A tanösvényen szakvezető kalauzolásával sétálhatunk végig. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Salgótarján                térkép

A városban számos múzeumot látogathatunk meg: Bányamúzeum, Cipőmúzeum, Dornyay Béla múzeum. A természet szerelmesei a gyönyörű fekvésű város környékén sok kiránduló célpontot találnak: Boszorkánykő, Karancs-Medves Tájvédelmi Körzet, Kercseglapos, Medves-fennsík, Szilváskő, Vadaspark. Salgótarján szomszédságában több műemlék található, ilyen a Margit-kápolna, Salgó vára, az Uránia csillagvizsgáló és Somoskő vára.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tar                              térkép

külterületén megllátogatható a Buddhista sztúpa és Kőrösi Csoma Sándor kiállítás További információ a buddhista látványosságokról a zösség  honlapján. A faluban érdemes felkeresni a Szent Mihály katolikus templomot és Tar Lőrinc várkastélyának romjait.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pásztó                        térkép

A Mátra lábánál fekvő városban számos kiállítást tekinthetünk meg: a múzeumban geológiai kiállítást, a galériában Csohány Kálmán festményeit. A múzeum előtt láthatjuk a régi kolostor romjait és egy üveghuta maradványait, beleshetünk az Oskolamester házába. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Terény                       térkép

Látogassunk el a századfordulón épült Kossuth utcába, melynek házai eredetiben őrzik a régi népi építészet jellegzetességeit, a csonka kontyolt, deszkaoromzatos építészeti ritkaságokat. Váltsunk belépőt a világon egyedülálló Orsós Magnó Múzeumba. 2000-ben berendezésre került a Falumúzeum, térjünk be ide is! Csodálatos csipkéket láthatunk az evangélikus templomtól nem messze levő Hunnia Csipkemúzeumban, ahol helyi csipkeverő műveit csodálhatjuk meg. A faluban megnézhetjük a Mézesház, és a Szlovák Tájház kiállításait. A községen kívül található Kiskérpuszta, látogassunk el ide is, tekintsük meg a Szent-Györgyi Albert emlékhelyet. További információ a látványosságokról és túralehetőségekről: Cserhát Natúrpark és Zöldút.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Balassagyarmat         térkép

A régi épületek szerelmeseinek Balassagyarmat sok látnivalót kínál. Meglátogathatjuk a 200 éves evangélikus templomot,  a XIX. század közepén épült vármegyeházát, a volt angolkisasszonyok zárdáját. Nézzünk be a volt megyei börtönbe! A városban számos műemlék jellegű lakóház áll. Látogassunk el a Palóc múzeumba, fedezzük fel a Motorkerékpár múzeum régi Pannónia motorjait!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bér                             térkép

ófalunak nevezett részében csaknem 70 pince emlékeztet a szőlőművelés helyi hagyományaira. Látogassunk el a klasszicista stílusú evangélikus paplakba. Épített örökségünk részét képezi a régi vízimalom is, ezt nemrég újította fel tulajdonosa. Falumúzeum várja az ide látogatókat.  A település közelében található a könnyű sétával elérhető, világviszonylatban is ritka természeti, vulkanológiai képződmény, a Bér-Nagyhegy 8-10 méter hosszú ívelt homorú andezit oszlopsora – sétáljunk el oda is! További információ a látványosságokról és túralehetőségekről  Cserhát Natúrpark és Zöldút.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Buják                         térkép

A faluból tanösvény mentén kereshetjük fel az erdei kirándulóhelyeket. Az erdőben 2001-ben újították fel a Sasbérci kilátótornyot, amely hétvégén nyitva áll a látogatók előtt. A Selyemréti Egidius-forrás környéke is kedvelt kirándulóhely.  Sokan keresik fel a Rákos-patak mellett elterülő Keselyréten lévő több mint 400 éves kocsányos tölgy matuzsálemeket. A vár - mint a legtöbb magyar vár - a tatárjárás után épült. A várromhoz erdei ösvény vezet. Érdemes megtekinteni a község katolikus templomát, amely barokk stílusban épült. A faluban megtekinthető a Glatz Oszkár kiállítás. További információ a látványosságokról és túralehetőségekről: Cserhát Natúrpark és Zöldút

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Varsány                     térkép

A faluba érve a Szécsényi úton áll a Magyarok Nagyasszonya kápolna. A Művelődési Ház parkjában, a Millenniumi emlékparkban 1997-ben állították a Millecentenáriumi emlékművet. Az általános iskola előtti parkban, a főúton áll a Harangláb, mellette a 1956-os emlékfa és a Trianoni kopjafa. A falu központjában található gótikus és román eredetű római katolikus templomot a XVIII. században barokk stílusban átépítették. A templommal átellenben a Főút és Petőfi út sarkán épült a Harmos-Kiss kúria. A templommal szemben található az I. világháborús emlékmű. Az orvosi rendelő előtt állították a Szent Rókus-szobrot. Falumúzeum mutatja be Varsány paraszti kultúráját. A falu végén Nógrádsipek felé, a Főút bal oldalán áll Nepomuki Szent János szobra. A templomtól a temetőig faragott stációk vezetnek. A falutól déli irányban, kb. 5 km-re található a Tábi-tó és a Tábi kastély. További információ a látványosságokról és túralehetőségekről: Cserhát Natúrpark és Zöldút

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rimóc                         térkép

Az István király úton épült a Falumúzeum. Itt  hagyományos stílusú parasztházban tekinthetik meg a paraszti életforma eszközeit, berendezési tárgyait, egykori életformájának tanúságtételét. A magántulajdonban lévő népviseletes Babamúzeumban a gyönyörű rimóci népviseletbe öltöztetett életnagyságú babák hagyományos stílusú parasztházban, régi bútorokkal és hagyományos használati tárgyakkal, a korabeli paraszti életstílusnak megfelelően vannak elhelyezve. A templom felé kanyarodva egy parasztházban tekinthető meg a Palóc Főkötő kiállítás, amely igyekszik bemutatni a palócföldi főkötők sokszínűségét, tisztelegve Palócföld népművészete és gazdag kultúrkincse előtt. A felújított, hagyományos stílusú parasztházban kialakított kiállítás keretében 20 palóc település 40 db főkötője csodálható meg. Nem messze található a Szent Miklós római katolikus templom. Jelenlegi formáját 100 évvel ezelőtt érte el. A falu külterületén két kápolna is található. A község belterületét számos szobor díszíti: Napszámos-Óra-szobor, Erzsébet-szobor, Petőfi-szobor, Nepomuki Szent János szobra. A sportcsarnok előtt található a Trianoni emlékmű. Helyet kapott még a faluban a Hősök emlékműve, az 1956-os emlékmű és a Kőkereszt. További információ a látványosságokról és túralehetőségekről: Cserhát Natúrpark és Zöldút.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nagylóc                   térkép

A főút mellett álló Szent Kereszt felmagasztalása tiszteletére szentelt római katolikus templom a XV. században épült, gótikus stílusban. Bár a XIX. században jelentősen átalakították, mégis megőrizte eredeti támpilléreit, középkori ajtó és ablaknyílásait. Két mellékhajója neogótikus stílusú, 1888-ban épült, ahogy a torony negyedik emelete is. Orgonája is ebből az időből származik. A község délkeleti részén található kápolna XVII. századi építmény.
A község fölé magasodó Őrhegy népszerű kirándulóhely, őshonos erdőségek borítják. Az egyik itteni andezit sziklában lábnyomszerű bemélyedések találhatók, a legenda szerint Jézus Krisztus lába nyomát őrzi a kő, amelyen a szamarának és botjának nyomát is felfedezni vélik. Az andezit szikla tövében emeltek a hely tiszteletére egy fakeresztet.
A Nagylóchoz tartozó Zsunypuszta a főút mentén, a Zsunyi-patak és Kelet-Cserhát által körülölelt völgyben helyezkedik el.  A puszta közelében elterülő hatalmas legelő jelentős madárlelőhely. 

További  információ a látványosságokról és túralehetőségekről: Cserhát Natúrpark és Zöldút.