Pajtakert programiroda

hollókő

FOLKLÓRPROGRAMOK


Palóc fogadás

Népviseletbe öltözött hollókői asszonyok igény szerint pálinkával és hagyományos túrós lepénnyel (vagy pogácsával) fogadják a Pajtakertbe érkező vendégeket, melyet fonóbemutató és kukoricapattogtatás követ. A népviselet bemutatása közben egy hölgyvendéget beöltöztetnek az „újasszonyok” sokszoknyás viseletébe, majd a vendégekkel közös körtánccal zárul a program. Utána séta az Ófaluban: Templom, Falumúzeum, Szövőműhely meglátogatása. Közben az idegenvezető ismerteti Hollókő történetét, épített és természeti örökségét, a Vár legendáját és a falu mai életét. 

 

Fonó 

Az Ófalu bejáratánál lévő Pajtakertben a helyi Hagyományőrző csoport asszonyai várják a vendégeket pálinkával és a Palócföldön szokásos túrós lepénnyel. Fogyasztás közben felidézik a régi fonók hangulatát, mikor a sebesen pörgő orsó mellett szólt az ének, játék, és szabad tűzön készült a pattogatott kukorica. A „lányok” tánca már a bál kezdetét jelzi. A színpompás népviselet bemutatásakor a vendégek közül egy  vállalkozó kedvű párt is beöltöztetnek az „újasszonyok” és a férfiak ünnepi viseletébe, majd közös körtánccal búcsúznak a vendégektől.  Utána helyi idegenvezető kíséretében ismerkedés a Világörökség részeként nyilvántartott  Ófalu  népi építészetével, legendáival, küzdelmes múltjával és a hagyományokra épülő jelenével. Meglátogatják a  falu jelképének számító fazsindelyes kis Templomot, a XIX. századi portákat idéző Falumúzeumot és a Szövőműhelyt. A faluséta a Vár történetével zárul. 

 

Népviseleti bemutató

Hollókő nemcsak az Ófalu népi építészetéről, hanem színes népviseletéről, megőrzött hagyományairól is híres. Az Ófalu elején található Pajtakertben egy népviseletbe öltözött asszony mutatja be a csoportnak a hollókői asszonyok ünnepi viseletét, mesél a ruhadarabok készítéséről, a különböző alkalmakhoz kötődő viseleti szokásokról. Közben egy vendég hölgyet beöltöztet „nagyfékötős” újmenyecskének és egy vállalkozó kedvű urat „bőgatyás” hollókői legénynek.                          

                                                                                    
Táncház

A megye néptáncosainak színvonalas kamaraműsora, melynek keretében a palóc mellett a történeti Magyarország több tájegységének néptáncából és népzenéjéből kapnak ízelítőt a vendégek. A végén tánctanítás és közös táncház a vendégekkel.


Idegenvezetés

Az Ófalu építészetéről, hagyományairól, múltról és jelenről szakképzett idegenvezető  mesél, segítségével ismerhetik meg a Kulturális és Természeti Világörökség e páratlan kis gyöngyszemét. A faluséta során felkeresik a Templomot és a csoport által előre kiválasztott múzeumokat, kiállításokat.         

 

Múltidéző   

A Pajtakert tágas udvarába betérő vendégeket népviseletbe öltözött menyecskék fogadják igény szerint pálinkával és túrós lepénnyel (vagy pogácsával), majd a házigazda röviden mesél Hollókő történetéről, hagyományairól és a Világörökséghez vezető útról. A népviselet bemutatásakor sor kerül egy vendég-pár beöltöztetésére a hollókői fiatal házasok színpompás ünnepi viseletébe. A bemutató után a csoport önállóan látogatja meg az Ófalut.      

 

                                                                                                                                        

Valamennyi program estében a falunézést követheti egy séta az új „Kertek alja” tanösvényen, ami az Ófaluban, az egykori Pajtaárok mentén kiépített hangulatos sétaút, ahol a régi falusi gazdálkodást, állattartás és növénytermesztés hagyományait ismerhetik meg. Ez nem belépőjegyes!

 

 A fenti programoktól eltérő, egyedi igényeket, külön kalkuláció alapján teljesítünk!

 

 

kézműves foglalkozás

 

Több évtizede foglalkozunk a régi kézműves hagyományok megőrzésével, bemutatásával és oktatásával. A kézműves foglalkozásokat főleg azoknak a csoportoknak, egyéni vendégeknek javasoljuk, akik több napot töltenek Hollókőn.

"Körmöcskézés"

Madzagszövés

Kártyaszövés

Szövésoktatás álló szövőkereten

Terménybábozás

Mézeskalácsdíszítés

Tojásdíszítés

Gyöngyfűzés

 

Javasolt létszám max. 10-12 fő/csoport, kivéve a mézeskalácsdíszítést, ahol a csoport létszáma 20-25 fő is lehet.

Ha a csoport csak egy napos kirándulás keretében érkezik Hollókőre, a felsorolt kínálatból a rendelkezésre álló idő rövidsége miatt csak a mézeskalácsdíszítést, esetleg a „körmöcskézést” javasoljuk.

A foglalkozásokat csak előzetes megrendelés esetén tudjuk teljesíteni.